Focaccia s cherry paradajzom

Focaccia s cherry paradajzom
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    25 min
  • Broj osoba
    4

Sastojci

Koraci

Focaccia je italijanska pogača, koja izgledom i teksturom malo podsjeća na pizzu.

Korak 1

U zdjelu dodati kvasac, šećer i toplu vodu. Promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Korak 2

Zatim dodati 50 ml maslinovog ulja, brašno i so. Miješati dok se sastojci ne sjedine. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu 60 minuta.

Korak 3

Cherry paradajz izrezati na polovice.

Korak 4

Pleh obložiti papirom za pečenje i posuti kukuruznim brašnom.

Korak 5

Tijesto staviti na papiri i lagano ga rukama razvući u obliku kruga debljine 1-2 cm.

Korak 6

Vrhovima prstiju po tijestu napraviti udubljenja, zatim preko rasporediti polovice cherry paradajza, preliti preostalim maslinovim uljem i posuti ružmarinom.

Korak 7

Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Korak 8

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Korak 9

Peći oko 25 minuta ili dok focaccia ne porumeni.

Korak 10

Kada se ispeče ostaviti da se malo ohladi.

Korak 11

Focacciu je najbolje poslužiti dok je još uvijek topla.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!